Головна    Мій профіль    Вихід   RSS
Вівторок, 20.08.2019, 02:00   Ви увійшли як Гість
Слава Україні!
...
Меню сайту
"Гаряча лінія"
...
 

Вітаміни для дитини

ВІТАМІНИ ДЛЯ ДИТИНИ

   Для розвитку дитячого організму, його життєдіяльності необхідна достатня кількість білків, жирів, вуглеводів Це - основні харчові речовини, але існують й інші незамінні, які надходять до організму з їжею у дуже малих кількостях. Мова йде про вітаміни, мінеральні елементи, деякі поліненасичені жирні кислоти, амінокислоти. Вони забезпечують засвоєння їжі, використання живильних речовин для росту і розвитку організму. На сьогодні відомо близько 20 з'єднань, що можуть бути віднесені до вітамінів. Розрізняють водорозчинні вітаміни - аскорбінова кислота (вітамін С )

   Вітамін С - є червоний перець, петрушка, редиска, квашена капуста, смородина, порічка, малина, сушена шипшина, зелений волоський горіх, лимони, апельсини, мандарини, кислі сорти яблук. Бере активну участь в утворенні деяких гормонів, регулює мінеральний обмін, стимулює кровотворення.

   Вітаміни групи В (фолієва кислота, пантотенова кислота) Вітамін В1 є в пивних та лікарських дріжджах, житньому та пшеничному хлібі, у гречаних, вівсяних та ячмінних крупах, пшоні, кукурудзі, квасолі, горосі; у печінці, серці, нирках рогатої худоби та нежирної свинини. Впливає безпосередньо на діяльність нервової системи. Бере участь в обміні речовин.

  Вітамін В2 є в риб'ячій печінці, м'ясі, молоці, яйцях, шпинаті, горосі. Необхідний для росту і відновлення тканин організму. При його нестачі діти швидко втомлюються, послаблюється зір, запалення на слизовій оболонці язика, з'являються тріщини в кутках рота і на губах. Над бровами, на вушних раковинах з'являється висипка, що нагадує екзему; шкіра стає сухою, волосся ламається, з очей течуть сльози.

  Вітамін В6 є в бобових, дріжджах, і продуктах тваринного походження; регулююче впливає на діяльність центральної нервової системи, бере активну участь в обміні речовин, від його вмісту значною мірою залежить забезпечення організму іншими вітамінами.Фолієвої кислоти багато в дріжджах, печінці, свіжих овочах; є сильним стимулятором кровотворення, важливе значення для обміну білків.

  Вітамін В12 синтезується мікробами кишечнику, міститься у всіх тваринних продуктах; впливає на мозок, кровотворення і стимулює засвоєння білка тканинами. Вітаміни жиророзчинні - А, D, Е , К.

  Вітамін А є в тваринних (риб’ячий жир, печінка, жовток яйця, вершкове масло, сметана, молоко) та рослинних продуктах (морква, салат, шпинат, зелена цибуля, петрушка, помідори, абрикоси). Необхідний для росту, розмноження клітин організму, підтримки нормального стану шкіри, слизових оболонок, зору.

  Вітамін Р є в плодах шипшини, лимонах, мандаринах, смородині, винограді, чаю. Зміцнює стінки судин, сприяє нагромадженню в організмі аскорбінової кислоти.

  Вітамін РР є в рибі, нежирному м'ясі, картоплі, помідорах, моркві, горіхах, дріжджах, печінці, грибах. Бере участь у білковому та вуглеводному обмінах, стимулює утворення шлункового соку та ферментів підшлункової залози і сприяє процесам перетравлювання, всмоктування та засвоєння харчових речовин. Крім того, є ряд біологічних речовин, які мають вітаміноподібну дію: біофлавоноїди, інозит, ліпоєва кислота та ін. Існують також з'єднання, що в організмі можуть перетворюватися у вітаміни. Самі вітаміни в обміні речовин не беруть участі, але вони є активними центрами ферментів. Пов'язані з різними вітамінами, ферменти беруть участь у реалізації обміну речовин, енергетичному обміні, біосинтезі й перетворенні амінокислот (вітаміни В6, В12 ), жирних кислот, синтезі нуклеїнових кислот, утворенні багатьох фізіологічно важливих з'єднань та ін.

  Відомо, що велика нестача в організмі вітамінів (авітаміноз) спричиняє розвиток різних захворювань. Але розлади у стані здоров'я виникають навіть при незначному дефіциту якогось із вітамінів -гіповітамінози, а якщо організмові бракує ряду вітамінів - полі гіповітамінози (вони спостерігаються найчастіше)

Ознаки гіповітамінозу такі:

  • загальне погіршення стану здоров'я,
  • втомлюваність,
  • розлад сну,
  • головні болі,
  • погіршення пам'яті,
  • пониження уваги,
  • подразливість,
  • збудливість.

 

Можливі і прояви мікросиптомів авітамінозу:

  • кровоточивість ясен,
  • крихкість капілярів (легко виникають синці),
  • сухість,
  • шелудіння,
  • гнійничкові захворювання шкіри.

  Діти з гіповітамінозами частіше слабують на гострі респіраторні інфекції, хворіють тривало і з рецидивами.

   На жаль, на Україні гіповітамінози - досить поширене явище. Причиною недостачі вітамінів у дитячому організмі є неправильне складання раціону харчування. Так, при обстеженні вихованців дитячих садків у них виявлено дефіцит аскорбінової кислоти, а її забезпечення великою мірою залежить від того, чи отримують малята з їжею достатню кількість білків, вуглеводів, жирів, мікроелементів (заліза, кальцію, цинку).

   Для того, щоб дитина була забезпечена вітамінами, її раціон має бути різноманітним і включати продукти тваринного походження. Одноманітне харчування, навіть повноцінне , зрештою спричинить гіповітаміноз. Наприклад, якщо дитину до року тримати тільки на молочному харчуванню, це може привести до анемії. Не даремно говорять, що овочі, фрукти, свіжа зелень - незамінні вдитячому харчуванні, вони є основним джерелом вітаміна С. Вітаміни групи В забезпечують житні хліб, гречка, вівсяна крупа, бобові, продукти тваринного походження. Цінним джерелом вітаміна Е і поліненасиченних кислот є олія. Важливо також правильно поєднувати страви: м'ясні та рибні -з овочевими, мучні та круп'яні - з молочними.

  Достатнє надходження вітамінів не тільки зміцнює загальний стан здоров'я, а й підвищує опірність організму впливові несприятливих екологічних факторів, понижує нервово-емоційне напруження. Наприклад вітамін С запобігає утворенню в організмі речовин, що мають канцерогеннудію, є профілактикою розвитку атеросклерозу, хвороб серця. Вітаміни групи В відіграють захисну роль стосовно впливу миш'якуі важких металів, надміри вуглекислого газу та інших токсичних речовин - біди більшості промислових міст.

  Але треба пам'ятати і про те, що дотримання оптимального раціону може повноцінно забезпечити дитячий організм тільки у літньо-осінній період. При зберіганні овочів і фруктів вміст у них вітамінів помітно зменшується. Втрачаються вони і під час нарізання продуктіврослинного походження, зберігання їх у очищеному вигляді, при тепловій обробці, консервуванні. Тому у осінньо-зимовий період для дітей корисні профілактичний прийом полівітамінних препаратів «Ундевіт»або «Гексавіт». Дітям від 3 до 6 років рекомендуються давати 1 драже через день. Це можна робити і дома, проконсультувавшись з лікарем, але краще - в умовах дитячого садка під медичним контролем.

   Щоб забезпечити достатню кількість вітамінів у харчовому раціоні дитини потрібно знати, як впливає на вміст вітамінів у продуктах зберігання їх та приготування їжі.

  •   Найменш стійкій є вітамін С, який починає руйнуватися при нагріванні до 60, при свіжому повітрі, вологості, сонячному світлі.
  • Вітамін D швидко руйнується в мучному середовищі.
  • Вітамін В2 при світлі, В1 при тривалому кіп’ячінні. Овочі треба зберігати в підвалах, в темному місті при 2-З 0С тепла. Чистити, різати безпосередньо перед варінням. Щоб зберегти вітамін С, овочі треба кидати в окріп. Щоб зберегти вітаміни С, В2, А в молоці, треба кип'ятити не більше 5 хвилин, зберігати в холодному й темному місті. Вершкове масло в фарфоровому або глиняному закритому посуді. Щоб зберегти вітаміни у м'ясі, перед варінням його миють у холодній воді і кладуть в підсолений окріп. При цьому на поверхні м'яса утворюється захисна плівка, яка затримує в ньому поживні речовини та вітаміни. Так само готуються страви із риби.

 

Матеріал додано 04.08.2015

"Вік" сайту
К-ть відвідувань
счетчик посещений
Свято наближається
Осталось...
Свята та події
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
"Гаряча лінія"
...
...
Гарячі телефони
Всеосвіта
Курси, вебінари, олімпіади. Портал Всеосвіта.

Copyright MyCorp © 2019
Зробити безкоштовний сайт з uCoz